Vecka 21

Idag går vi in i vecka 21 (20+0) och vågen visar +1kg, första gravidkilot! Såg nu också att det ser ut som att en hormonrand är påväg upp till naveln. Min navel har varit så fruktansvärd öm denna vecka, tror att det är påväg ut. Nu börjar nedräkningen, och vi hoppar rakt in i appen! 
BARNET:
Barnet är nu ca 24 cm från huvud till fot och väger ca 290 g i början av veckan och ca 360 g vid veckans slut. Barnet rör sig fritt i fostervattnet och nu kan du kanske känna sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygbenet. Barnets första avföring, så kallat mekonium eller "barnbeck" börjar bildas i tarmen. Sinnesorganen utvecklas i raskt takt och smaklökarna på tungan är färdiga. Barnet börjar reagera på smärta.
 
MAMMA: 
Du kan nu känna livmodern nära naveln. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt första barns kost. Tänk på hur du sitter och ligger, men även på hur du lyfter saker. Din rygg utsetts för mycket påfrestning, så var rädd om den! Bäckenet börjar bli mer rörligt på grund av graviditetshormonerna. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet och kan ge sura uppstötningar. Den beror delvis på att den övre magmunnen blir lite slappare och på att den växande livmodern trycker matsmältningsorganen uppåt.

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

Blogg?

Skriv här: