Vecka 20

Hej raringar, igår hann jag inte med någon gravid uppdate. Hoppade in och jobbade extra och kvällen spenderade jag med lillebror på marieberg, bästa Max. Igår gick vi alltså in i vecka 20 (19+0) och vi är halvvägs! Som ni ser har magen blivit så stor nu. Jag har mått riktigt bra denna vecka, tycker vi hoppar in i appen på en gång:
BARNET: 
Barnet är nu ca 22 cm långt från huvud till fot och väger ca 225 g i början av veckan och ca 280 g vid veckans slut. Barnet växer snabbt. Utveckligen av sinnesorgan, hörsel, syn, känsel, smak och lukt kommer nu. Om det är en flicka så finns det redan ca två miljoner ägganlag i äggstockarna. På huden finns ett vitt fett (vernix caseosa) som skyddar den känsliga huden mot påverkan av fostervattnet.En del barn har kvar en stor del av detta fettlager när de föds. Fram till halva graviditeten växer de flesta barn likvärdigt, men nu börjar de individuella skillnaderna i genetiken göra sig gällande, en del kommer att bli långa och smala, andra lite kortare och knubbiga. Barnets födelsevikt påverkas även av vad mamman äter, så tänk på att äta en allsidig, bra kost.
 
MAMMA:
Du är nu halvvägs i graviditeten! Barnet rör sig mer och mer och nu känner många kvinnor av de första rörelserna i form av ett fladdrande eller kurrande, de regelrätta sparkarna kommer när barnet blivit lite större. Magen blir större när livmodern växer och på en del mammor kan naveln börja puta ut. Kring den här perioden kommer du få ett moderskapsintyg från din barnmorska som du skickar till försäkringskassa.
BF blev inte flyttat efter RUL så det är fortfarande 15 juni som gäller. På de vänsta bilderna var vi i vecka 12+5
De högra bilderna vecka 18+5 ser ni vad Lars växt? Gulligt smeknamn va? 
 

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

Blogg?

Skriv här: