Vecka 25

Fredag och ny vecka, vecka 25 (24+0)
60,4% av graviditeten har passerat och det är 111 dagar kvar tills Lars är beräknad. Denna morgon visade vågen +4,4kg. På onsdag ska vi iväg till min bm och bland annat få höra bebis hjärtljud. Ska också boka in oss på en föräldrarkurs. Känner att tiden kommer att flyga förbi och det är mycket kvar att fixa och förbereda. 
BARNET:
Barnet är ca 30 cm långt mellan huvud och fot, och väger ca 680 g i början av veckan och ca 790 g vid veckans slut. Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktik massa, Wharton's jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen undefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång.
Anlagen till barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.
 MAMMA: 
Allteftersom magen växer känner du succesivt livmoderns tyngd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Det beror på graviditetshormonet progesteron, som gör att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar vilket kan leda till svullnad eller så kallat ödem på fötter och underben. Pröva gärna att använda stödstrumpor och tänk på att röra dig lite extra varje dag.
PARTNER:
Har aldrig skrivit något om pappan men tänkte att det kan vara kul att ta med det ibland också. I appen står det såhär: Om du lägger örat mot din partners mage där du tror att barnet har sin rygg kan du kanske höra fortrets hjärtljud som slår betydligt snabbare än mammans hjärta. Det kan ta tid att hitta rätt position, så ha tålamod. Ett fosters hjärta slår med ca 110-160 slag per minut.

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

Blogg?

Skriv här: