Vecka 24

 Veckorna går undan och vi går idag in i vecka 24 (23+0). Om ni jämför med förra veckans uppdate så ser ni stor skillad, magen har växt så mycker på bara en vecka. Har haft menssmärtor de senaste dagarna, hade det mycket precis i början av gravititeten för att livmodern växte? Är det av samma anledning jag har mensvärk nu också? Är det normalt? Någon annan som upplevt det lite senare i graviditeten? De kan komma när jag lyfter tungt eller stressar. Har iallafall en väldigt aktiv bebis i magen som man tydligt känner flera gånger om dagen. Jag tror att det är en riktig vilding, precis som när bebis mor var liten hihi.
BARNET: 
Barnet är nu ca 28 cm lång mellan huvud och fot, och väger ca 565 g i början av veckan och ca 665 g vid veckans slut. De vita blodkropparna har börjat bildas, de är till för att hjälpa barnet att bekämpa infektioner. Luftvägarna formas och lungorna fortsätter att utvecklas. Balansorganet i innerörat har utveckats.
 
MAMMA:
Du har kommit en bra bit in i graviditeten och många känner sig lugnare och gladare nu. Fortsätt röra på dig, det är bra för både dig och barnet. Vattengymnastik eller gravidyoga är populära aktiviteter bland många gravida. Smörj gärna in magen och brösten med havandeskapsolja eller någon annan mjukgörande och behaglig lotion.
Det är vanligt att ha väldigt livliga drömmar under graviditeten. Många kvinnor tänker mycket på hur de kommer bli som mammor, kanske funderar man över relationen till sin egen mamma och hur hon var under ens uppväxt. Tankar kring hur den egna parrelationen kommer att förändras av det stundande föräldrarskapet är också vanliga.
 

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

Blogg?

Skriv här: