Påskafton


Hej och glad påsk!!! Jag slutade precis jobbet och ska nu mot Stortorp för påskfirande. Jag fick uppdraget att göra efterrätt och ovan ser ni resultatet! Jag hoppad den smakar lika gott som den ser bra ut, för visst blev den snygg?
Slänger in ett recept ifall någon blir bak-sugen.
Sockerkaksbotten:
 
Du behöver:
 
* 5 st ägg
* 2 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl potatismjöl
* 3 tsk bakpulver
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills de blir vitt och poröst. Vispa länge ca 10-15 minuter, då det ska bli luftigt. 
 
2. Blanda i de övriga ingredienserna i en skål och blanda väl. Använd en gaffel så blir det jämt fördelat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tänk på att inte blanda så mycket.
 
3. Smöra och bröa en form ( jag använde en form på ca 24 cm ), men tänk på att inte smöra och bröa kanterna. Du får loss kakan från kanterna genom att dra försiktigt med en brödkniv runt hela, när kakan är färdiggräddad.
 
4. Grädda i understa delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna och dela sedan i 3 delar. Går även att frysa in och ta ut och dela när det är dags att fylla tårtan.
 
Här kommer du få en tårtbotten över som du kan använda till att göra t.ex cake pops.
 
 
Kladdkaksbotten:
 
Du behöver :
 
* 100 g smör
* 2 ½ dl socker
* 2 ägg
* 1 ½ dl vetemjöl
* 3 msk kakao
* 1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här :
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form med löstagbara kanter. ( Har använt form som var ca 24 cm )
 
2. Smält smöret. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. 
 
3. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska bli låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.

Romerska bågar fluff :
( räcker till ett lager )
 
Du behöver:
 
* 200 g romerska bågar
* 3 dl vispgrädde.
 
Gör så här:
 
1. Värm upp grädden, men låt den absolut inte börja koka.
 
2. Ta bort från plattan och lägg i chokladen, rör tills det smält.
 
3. Ställ in i kylen under natten och vispa upp till fluff dagen efter.
 
 
Apelsinmousse:
 
Du behöver:
 
* 2 st apelsiner
* 4 gelatinblad
* 1/2 dl socker
* 1 msk vatten
* 3 dl grädde
 
Gör så här:
 
1. Skala apelsinerna och skär dem i små bitar. Lägg apelsin, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i några minuter och tryck på apelsinbitarna så att så mycket saft som möjligt pressas ut.
 
2. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten några minuter. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll i apelsinsaften där. Pressa apelsinerna mot silen så att all saft rinner ner i bunken.
 
3. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet, rör ner dem i den varma apelsinsaften. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
 
4. Vispa grädden och rör sedan ner apelsinsaften i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.

Chokladsmörkräm:
 
Du behöver:
 
* 500 g rumsvarmt smör (gärna osaltat)
* 400 g florsocker
* 500 g choklad ljus choklad
* 2 äggulor
 
Gör så här:
 
1. Vispa smöret fluffigt 10-30 minuter, sikta i florsocker och fortsätt vispa minst 10 minuter.
 
2. Smält under tiden chokladen och låt den svalna en stund. Häll sakta i chokladen när du vispar, när all choklad är i och du har en jämn fin smörkräm rör du i äggulorna.
 
Går superbra att frysa in det som blir över av smörkrämen.

Dekoration:
 
* Ca 13 st KitKat
* Små påskägg 
* Ett sidenband
 
Ihopsättning av tårtan:
 
1. Lägg kladdkaksbotten först och bre på lagret med apelsinmousse. Lägg därefter på sockerkaksbotten, romerska bågar fluff och avsluta med den sista sockerkaksbotten.
 
2. Ställ in i kylskåpet och låt stå under natten ( minst 12 timmar ).
 
3. Spackla ett lager smörkröm och var noga med att inte smulor kommer med. Ställ svalt och uppreppa proceduren tills tårtan är jämn och fin.
 
4. Dela KitKaten, jag delar hela KitKaten så jag får 4 bitar av en KitKat. Tryck dit dem mot kanten av tårtan. Hacka ner små bitar av det som blir över och dekorera runt kanten på tårtan. Avsluta med att hälla i påskäggen i mitten och fäst ett fint sidenband runt tårtan.


Kommentarer
Postat av: Faster Marias

Den var jättegod Moa, och det snyggaste jag sett i bakväg!

2016-03-27 @ 15:44:42

Lämna gärna en kommentar

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

Blogg?

Skriv här: